Gyerekek az Alexander Stúdióban

Bevallom, nehezen szántam rá magamat, hogy ezúttal én írjak erre a blogra, mert mind ez idáig azok mondták el gondolataikat, akiket tanítunk, vagy a gyerekek szülei osztották meg velünk élményeiket az Alexander technika által tapasztaltakról. És ez úgy gondolom, hogy így van rendjén, és szeretném, hogy ez így legyen a jövőben is.

Hogy most kivételt teszünk, annak oka van.

1993 nyarán kezdtem el tanítani Magyarországon a technikát, és évekig egyáltalán nem jöttek gyerekek a stúdióba, noha már akkor tudtam, hogy F.M. Alexander már a kezdetektől szívesen foglalkozott gyerekekkel, és az volt a véleménye, hogy nagyon fontos lenne időben felismerni, kinek van szüksége a technika jótékony beavatkozására azért, hogy a korán megjelenő tüneteket felismerve, időben nyújtsunk segítséget, megakadályozva, hogy a kialakulóban lévő hibás feltételes reflexek ne uralkodjanak el, és az így megerősödő funkcionális zavarok ne nyomják el a normális fejlődési lehetőségeket, ne betegítsék meg a személyiséget.

szombat a gyerekekkel 1

Mindig nyitott voltam arra, hogy gyerekekkel foglalkozzak, hiszen – igaz ez évtizedekkel korábban volt, de – tíz évig óvónő voltam, később több, gyerekeknek szóló mese és foglalkoztató könyv szerkesztőjeként a legkisebbek irodalmi és anyanyelvi nevelése érdekelt leginkább, majd a hazai gyermekvédelem  elkötelezettjeként sok éven át éppen azoknak a gyerekeknek és kamaszoknak a problémája, akik önhibájukon kívül kerültek peremhelyzetbe lelkileg, szellemileg, vagy szüleik egzisztenciális problémái miatt nem részesülhettek kellően körültekintő figyelembe.

Éppen ez a tapasztalatom segített abban, hogy felismerjem, a gyerekekkel  való foglalkozás egy plusz tudást igényel. A gyermekkor ismeretét! Az életkori sajátosságok ismeretét és a gyermek személyiségének tiszteletben tartását. Náluk esetenként a túlzott beavatkozás nem célszerű, csak annyit szabad kapniuk a technikából, ami beépülve természetes fejlődésükbe elősegíti az éppen szükséges korrekciót. Ugyanakkor a legtermészetesebb együttlétet a foglalkozás során: a játékot, a mesét, a mondókát, az éneket és a verset, a beszélgetést, a meleg légkört. Azt az élményt, hogy „itt jó lenni, itt várnak engem, itt szeretnek engem, itt én vagyok a fontos, itt szabad inni és enni. Van úgy, hogy ünnepelünk is, és akkor a tortából én is kapok, itt találkozom és ismerkedem más gyerekekkel. És itt, néhány alkalom után én is cselekvő részese lehetek mind annak, amit kezdetben kaptam, kipróbálhatom  tudok-e én is adni, kapcsolatot teremteni, és ehhez persze sok segítséget, ösztönzést és dicséretet kapok.”

szombat a gyerekekkel 2

Egy szóval, nálunk a technika mellett olyan sikerélményhez jut előbb utóbb minden gyerek, ami elősegíti pozitív önértékelését, magabiztossá teszi, megtanulja megfogalmazni szükségleteit, megosztani szavakban is félelmeit, örömeit.

Persze az életkor és a gyerek személyisége is döntően befolyásolja, kihez, hogy közelítünk. Van, akinek időre van szüksége a beilleszkedéshez, és van, aki akkor oldódik fel, amikor más gyerekekkel találkozik nálunk. Van, akinek ösztönzésre, és van, akinek határozottabb irányításra van szüksége. Az egészen kicsi gyereket ölbe vesszük, és többet ér az ölelés, a metakommunikáció minden szónál, és van, aki akkor tud együttműködni, amikor bevonjuk a felnőttekkel közös cselekvésbe, és ilyenkor azért érzi jól magát, mert jóleső érzéssel azonosul egy szereppel. És tőlünk ebben a játékszituációban fogadja el az Alexander technikát.

szobat a studiobanszombat a studioban 2

Talán egyszer érdemes lenne megírni, kik voltak az első gyerekek, akiket szüleik elhoztak hozzánk. Most csupán annyit, hogy természetesen azok a felnőtt tanítványaim, akiknek korábban segített az Alexander technika, és önmaguk megváltozott életminősége miatt úgy gondolták, hogy részesüljön ebből az a gyerek, aki a legfontosabb számukra a világon.         Az első egy színészházaspár óvodás korú lánya volt, aki ma már egészséges felnőtt, később egy 9 hónapos kisfiút hozott el a nagymamája, aki nem tanult meg önállóan mászni. És így lassanként elterjedt a hírünk, és egyre másra jöttek a többiek is. A legfiatalabbak 3 hónaposak voltak. Egyre több 3-6 éves gyerek jött, és én döbbenten tapasztaltam, hogy milyen korai életszakaszban jelenik meg gyerekeinknél a görnyedt hát, a behúzott nyak-fej használat, a félelem okozta visszahúzódó, védekező testhasználat, a szétszórt figyelem, ami szintén egyfajta önvédelem a nem kívánt külső ingerektől. Jóleső érzés tapasztalni, hogy milyen látványos és gyors változást hoz számukra az Alexander technika, és milyen szívesen jönnek a stúdióba. De szembeötlő szüleik reakciója is, ahogy a kezdeti tartózkodásukat felváltja egy mosolygós, együttműködő figyelem. Mert pontosan érzik, látják, tapasztalják: gyermekük jó helyre került. És ez nekünk, tanároknak is nagy ajándék!

szombat a gyerekekkel 3

2013-ban felkeresett a stúdióban Hevesi Gabriella logopédus azzal a szándékkal, hogy szeretné kipróbálni a technikát, amiről egy logopédusoknak szóló előadáson hallott először a Gyógypedagógiai Főiskola tanárától, dr. Fehér Zsuzsától. Az előzményekről annyit, hogy dr. Fehér Zsuzsa, aki a magyarországi logopédusok szakmai szervezetének vezetője, évekkel ezelőtt járt hozzám, és azóta szakmai fórumokon, és főiskolai előadásain gyakran  beszél az Alexander technikáról, arról, hogy milyen fontos lenne, ha mind többen megismernék ennek a módszernek a hatásmechanizmusát és megtalálnák a módját annak, hogyan építhetnék ezt be  szakmai munkájukba. Dr. Fehér Zsuzsának köszönhetően az utóbbi években több logopédus jelölt kezdte el tanulni a technikát, és így jött el a stúdióba Hevesi Gabriella is. Ez a kitűnő szakember már korábban együtt működött olyan fogorvosokkal, akik fogszabályozással foglalkoznak és alapvetően komplex szemlélettel közelít a logopédiai munkához, amely az egész gyermeki személyiséget, fizikai, lelki, szellemi állapotát veszi figyelembe.  Nagyon gyorsan felismerte, hogy abban a korrekciós folyamatban, amelyben  a teljes pszichofizikai mechanizmus jobb működését szeretnénk elősegíteni milyen óriási szerepe lehet az Alexander technikának. Mert ha valakinek görnyedt a háta, nem kielégítő az izmainak a teljesítménye, a szorongások okozta kényszer izomtartások következtében megtörik a gerince, a fogszabályozás ezt a testhasználatát állandósítja, további panaszok jelentkeznek majd nála, és a logopédus munkája sem lesz olyan hatékony, mint egy önmagát szabadon használó, jól koordinált, és lélegző, saját temperamentumának megfelelően működő személyiségnél.

szombat a gyerekekkel 4

2013 óta dolgozunk együtt. Hevesi Gabriella elküldi hozzám azokat a gyerekeket, akiknél a teljes testhasználat alappillérei szorulnak korrekcióra. A fogorvos és a logopédus munkája már egy önmagát felszabadultan használó gyerekkel következik. Az Alexander technika, avagy a Létezés Művészetének elsajátítása az első lépcsőfok, a speciális megközelítés ezután garantáltan könnyebbé és sikeresebbé válik.

Azóta sokkal több 11,12 és 14 éves gyerekkel találkozunk a stúdióban.

Van egy vágyam!szombat a studioban 3

Egyszer talán a volt növendékeim, akik már Alexander tanárok megélhetik, hogy minden óvodás korú gyerek 5-6 éves korában találkozhat majd ezzel a technikával, ennek jótékony hatásával úgy, ahogy a gyerekpszichológussal és a logopédussal, az óvodában évente legalább kétszer egy-egy hétig, naponta 15-20 percre, hogy elromlani készülő ösztönös használata időben korrigálható legyen. Ehhez azonban nem elég a technika tanításának elsajátítása. Lehet, hogy az óvónőknek kellene elsősorban megtanítani ezt a csodálatos eljárást? Azt hiszem, ez lenne e legcélravezetőbb út….

“Az életkedvem is visszajött. A teherbírásom megnövekedett.”

Aladár gerincét 2001-ben műtötték, mert esés következtében összecsúsztak a nyaki csigolyái. Műtét előtt zsibbadt a keze oly annyira, hogy kiesett a ceruza a kezéből és zsibbadt a lába is, lábujjtól az ágyékáig. A műtét sikerült, de nem lett teljesen panaszmentes, éjszakánként gyakran fájt a lába, zsibbadt és erősen görcsölt.


Évekkel később a reumatológus orvos elküldte úszni, ami nagyon jó neki, utána jobban érzi magát. 2011-ben a gyógytornát is kiírta a doktornő, ekkor találkoztunk. Az első alkalommal mozgásvizsgálat közben feltűnt, hogy egyszerű mozdulatokra a panaszai fokozódnak és túl nagy erőt fejt ki, hogy meg tudja csinálni a feladatokat.

Az Alexander-technikát kezdtük el tanulni, hogy pontosítsuk a testérzékelését, finomítsuk-javítsuk a testéről kialakult képet. A foglalkozások alatt a panaszai enyhültek, és később is jobban érezte magát. Néhány alkalom után örömmel újságolta, hogy éjszaka, amikor a zsibbadás, fájdalom jelentkezett, ha arra gondol, amit a foglalkozásokon tanult, akkor azok elmúlnak és vissza tud aludni.

Őt idézem: „Majdnem panaszmentes lettem, igaz, nem kímélem magam. Sokszor emelgetek, cipelek, és nehéz munkát végzek. Ha komolyabb megterhelésnek vagyok kitéve, akkor előfordul, hogy zsibbad, de nem az a borzasztó érzés, ami korábban volt. Jó a közérzetem. Öt kis unokámmal biztonságban tudok játszani és foglalkozni. Az életkedvem is visszajött. A teherbírásom megnövekedett. Ha kimarad egy-egy alkalom, nagyon sajnálom, és nagyon hiányzik. Az Alexander-módszer jó hatással van rám.”
Guba Márta

Guba Márta Alexander-technika tanár és gyógytornász

2005-ben találkoztam az Alexander-módszerrel. Magyari Beck Anna és Szabó Csilla vezetésével ismerkedtem meg a módszer lényegével, a tudatos testhasználattal.

2009 júniusban lettem az Alexander-technika tanára, azóta tanítok az Alexander Stúdióban és tanulok tovább.

Az a vágy vezérel, hogy mély tudatosságot érjek el az élet minden területén. A megszerzett elméleti tudást egyszerre értsem és érezzem. Az érzéseimet, testem üzeneteit értsem. Az elméleti tudást, minél jobban tudjam alkalmazni a gyakorlatban saját magam és mások javára.

Tel (06) 20/452-9141
gubamarti@freemail.hu


Petra

Petra hatesztendős, hamarosan iskolás lesz. Mozgékony, tevékeny, okos, szép, kick-boxol és balettozik. Amikor megérkezik testvérével és édesanyjával az Alexander Stúdióba, felragyog a napocska. Azonnal átrendezik a szobát, de senkit nem zavarnak meg az elmélyült alexanderes munkában. Előkerülnek a tollak, színes ceruzák, papírok és a kincseket tartalmazó kistáska. És megkezdődik a játék. Belakják a nagyméretű asztal alatti teret, az éppen szabad kisszobát. Nagyon elfoglaltak és nagyon élénkek. Petra amúgy korosztályában 2012-ben elnyerte a kick-box verseny első helyezettjét. Országos bajnok.

 

Miért van akkor szüksége az Alexander foglalkozásokra?

 

A múlt évben Petra eltörte a balkezét. Ez a baleset azért is okozott komoly kellemetlenséget, mert Petra balkezes. Igen ám, de nem bírta sokáig a tétlenséget, és átszoktatta magát jobbkezesnek. A törés rosszul forrt össze, ezért három hónapig gipszben kellet lennie. Az átszoktatás elszántsága okozhatta, hogy gerincferdülése lett. Hát ezért hozta el édesanyja hozzám Alexander foglalkozásokra.
Petrával öröm dolgozni. Mert amilyen élénk  amikor játszik, boxol, vagy éppen balettozik, olyan elmélyülten alexanderezünk együtt.
Egy napon, amikor befejeztem Vele a foglalkozást, arra kért, hogy most Ő dolgozhasson velem. Tanulságos, meggyőző percek következtek. Nem akarta helyére tenni a fejemet, a kezemet, nem akarta erőszakosan kiegyenesíteni a hátamat. Csak ott volt velem csendben, elmélyült figyelemmel,és érintéséből érződött, hogy szervezetében még rendben van az a feltételes reflex-rendszer, amit később betegségeink, egyoldalú megterheléseink, stresszes életünk és félelmeink, egyszóval szocializációnk során elvesztünk, és amit idősebb korunkban újra tanulhatunk F.M.Alexander technikájával egy tapasztalt tanár vezetése segítségével.
Egyikünk sem vette észre, hogy egy szemfüles Alexander tanárjelölt lencsevégre kapta a pillanatot. Ezek a fotók pedig megjelenítik: Így alexanderezik egy egészséges lelkületű gyerek, még akkor is, ha az ő szervezete müködtetésében is akad korrigálni való.

 

Bizonytalanság, túlzott félénkség, koordinációs zavarok

Alexander technika és játékosság…


É. három és félévesen gyenge izomzata miatt bizonytalanul mozgott, ezért, ha tehette, anyja testébe kapaszkodott, felkéredzkedett. Új környezetben félénken viselkedett, ilyenkor „belebújt” egy játékállatka  szerepébe ha szóltak hozzá. Anyjához nagyon szoros kapcsolat fűzte, kettejükön kívül feltünően kizárta a világot, ha egy gyerek, vagy felnőtt közelített hozzá.
Az óvónőknek is feltűnt, hogy koordinációs problémái, egyensúlyzavara miatt mozgásfejlődése elmarad kortársaitól. Az anya elmondása szerint pici kora óta székelési nehézségei voltak. Három, négy naponként csak különböző technikákkal sikerült a béltisztítás. időnként egészségügyi beavatkozásokkal É. félelme nőttön nőtt, és ahogy akarata erősödött, úgy váltak ezek a napok egyre konfliktusosabbakká.
Az Alexander foglalkozások hatására beindult az izomtónus erősödése. Behunyt szemmel fogadta a tanár kezéből érkező üzenetet. Központi idegrendszere jó partnernek bizonyult. Már az  első  foglalkozás  végén, a hátán fekve nevetni, rugdalózni kezdett, s végül három szabályos jóga ászanát rögtönzött. A  harmadik óra után megváltozott a járása,  izomtónusa  jelentősen megnövekedett, az óvónő szerint jóval aktívabban, ügyesebben tornázott az óvodában, és szinte észrevétlenül tűnt el  a  báránybégetés, helyét átvette egy beszélgetős, cserfes kislány. Az utolsó foglalkozásra azzal a hírrel érkeztek, hogy az óvodában, minden beavatkozás nélkül, egyedül produkált székletet. Ezt a jelentős változást 10 Alexander foglalkozással lehetett elérni. É.-vel azonban később  még  lesz  dolga az Alexander tanárnak,  aki azon a véleményen van, hogy kisgyerekeknél ügyelni kell arra, hogy csak annyi foglalkozás legyen, ami beindítja a szükséges folyamatot, majd hagyni kell, hogy annak hatása épüljön be a gyerek normális fejlődésébe. Akiknél az első foglalkozássorozat mégsem elegendő, ott meg lehet ismételni megerősítő órákkal a beindult folyamatot. É.-nél  –  a tanár meglátása szerint  – valószínűleg szükség lesz ilyen foglalkozásokra.

 

Hiperaktív gyerekek és az Alexander-technika

Egy tanár elmondásából, aki nem szívesen dolgozott gyerekekkel

 

„Egy alkalommal egy óvodás korú hiperaktív fiúval keresett fel az édesanyja. Hónapokig jártak hozzám szorgalmasan, és én, aki amúgy sem foglalkoztam gyakran ilyen korú gyerekekkel, valósággal megszenvedtem ezeket a foglalkozásokat. A fiú türelmetlen volt, csak nagyon rövid, szinte másodpercekig fogadta el munkámat, állandóan csinált valamit, mozgott, kitért érintésem elől. Legszívesebben elengedtem volna már ezeket a találkozásokat, de nem volt mit tennem, mert az anya és fia kitartóan felkerestek hetenként kétszer, kifizették az óradíjat, ezért úgy éreztem, nem küldhetem el őket. Nagyon  megkönnyebbültem, amikor egy napon búcsúzni jöttek, mert egy távolabbi városba költöztek.
Mintegy tíz, tizenhárom év elteltével egy egyetemista fiú keresett fel a stúdióban, hogy Alexander órákat vegyen nálam. A foglalkozások jól teltek, összebarátkoztunk, és kiderült, hogy ugyanaz a fiú, akit kisgyerekként tanítottam. Beszéltem neki arról, milyen gyötrelmesek voltak számomra azok az órák, mennyi kudarcot és lelkiismeret furdalást jelentettek, és mennyivel hatékonyabbak ezek a mostaniak – rosszul tettem!  A fiú bántónak találta őszinteségemet és én elszégyelltem magam, amikor elmondta: máig gyermekkora legnagyobb élményét nyújtották számára találkozásaink, alig várta, hogy Alexander órákra jöhessen. Sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezte magát foglalkozások  után, elmélyültebben tudott játszani, jobban aludt… Bevallotta, hogy noha abban a városban ahol szüleivel lakik kitűnő egyetemen tanulhatott volna tovább, de azért vállalta a kollégiumot, hogy egyetemi évei alatt visszatérhessen az Alexander foglalkozásokra.
Mélyen hatottak rám szavai, és noha azóta sem vállalok gyakran kisgyerekeket, szívesebben inkább pedagógusokat, mert azt gondolom, az alexanderi elveket hatékonyabban képesek a gyerekekkel naponta foglalkozók átadni nekik, mint én, azt be kellett látnom, hogy ez a technika alapjaiban képes befolyásolni egy gyerek életét. Mélyen nyomot hagy idegrendszerében. A megváltozott használat pedig valóban előmozdítja az idegrendszer koordináltabb működését. Így volt ez ennél a hiperaktív fiúnál is. Az én tévedésem pedig az volt, hogy miután nem tapasztaltam azonnal kézzelfogható változást, nem számoltam a késleltetett hatással sem. Ennek lehettem tanúja a felnőtt egyetemistánál, aki a benne lezajlott folyamatot is képes volt már szavakban megfogalmazni. Azt hiszem, minden tanár számára tanulságos lehet ez a történet.”

 

Összefoglalva tehát:
Az Alexander technika egyszerre hat az egész személyiségre. A lelki, szellemi kiegyensúlyozatlanság jelen van az ember, így a gyerek fizikai részében.  Az  Alexander  tanár  e fizikai részen keresztül hat az egész szervezetre. S  ahogy  F.M. Alexander a dadogósról azt mondja, hogy az „idegrendszer dadog”, annak használatát kell és lehet megszüntetni, így a tanulási és magatartási zavarok, a figyelem szétszórtsága is gyakran ilyen működési zavarra vezethetők vissza.

Gyenge izomműködés -koordinációs zavarok -a mozgásfejlődés zavarai

Hogyan foglalkozzunk a gyerekekkel?

Alexander –tanárként foglalkozom egészen kis gyerekekkel, akár néhány hónapos kortól kiskamaszokig. Kicsiny gyerekeknél a pozitív folyamat nagyon látványos, mert a hajlékony, rugalmas, gyerek alig néhány foglalkozás alatt képes a tanártól jövő ingerek hasznosítására. A technika jótékony hatása beépül a fejlődő szervezetbe, és erőteljesen működni kezd a korrigált feltételes reflex, az igazi öngyógyító erő.

K.  izomzata  -  a magzati fekvés eredményeként  -  hipoton volt, de csecsemőtornával sikerült megfelelő tónusba hozni.   Annyi  maradt meg, hogy jobb lábfejét enyhén befelé fordítva tartotta és kevésbé kontrollálta annak izomzatát. Ez a járásban nem akadályozta, de egyensúlyérzéke kiszámíthatatlanul működött, ezért gyakran érték kisebb balesetek.  Ötévesen egy alacsony akadály átugrásakor „elhagyta” a lábát, ami beakadt egy kerítésben. Elesett és eltörte a karját. Összesen 5 alkalommal volt Alexander foglalkozáson. Jobb lábának izomtónusa sokkal jobb lett, egyensúlyérzéke jelentősen javult. Mozgása harmonikusabb, összerendezettebbé vált. Több mint két év telt el.  K.-nak   azóta sem volt balesete.

 

 

Pár hónapos korában észlelték L. szülei, hogy has izomzata gyenge. Szívesen kúszott, de nem mászott, mert nem tudta magát négykézláb pozícióba felnyomni és ott megtartani. 4 Alexander foglalkozás után rendszeresen felnyomta magát négykézláb, ott ingázott előre-hátra és hamarosan el is indult ebben a testhelyzetben. Azóta has  izomzata kifejezetten erős, az óvónők elmondása szerint nagyon ügyes a nagymozgásos  feladatokban.

 

Az egészséges gyerek

 

Érdemes megfigyelni a másfél, kétéves gyerek testhasználatát. A gyereket a feje vezeti, amely léggömbként egyensúlyoz szabad nyakán, karja, lába akár a madárszárnyak koordinálja a mozgást. S amikor elveszti egy pillanatra a biztonságot, könnyedén lehuppan, majd máris talpra szökken. Gerinccsigolyája erős, mégis rugalmas, szabad spirálgyöngysorként működik. A szülők – elsősorban az anyák – elromlott testhasználata erőteljesen hat a születő kisgyerekre. Az anya öntudatlanul, érintésével, ölelésével is átadja gyerekének saját testműködését. 


Ezért ajánlják az Alexander-technikát tanítók a fiatal szülőknek azt, hogy a terhesség ideje alatt az anya és az apa együtt járjon el Alexander-foglalkozásokra, és az anya folytassa a technika tanulását akkor is, amikor szoptat, hiszen a terhességet és a szülést követően hónapokra van szükség ahhoz, hogy rendeződjön az anya szervezete. E belső egyensúly visszaállításában nyújt segítséget Az Alexander tanárral folytatott munka. 

 


Sajnos 5-6 éves gyerekeknél megjelenik az elromlott testhasználat okozta hibás működés. Az iskolakezdés, később pedig a prepubertás, illetve pubertáskori változások, az ülőmunka az iskolában, a nehéz iskolatáska, a megfelelni vágyás, a frusztráló túl hangos zajszint, amely kezdetben nyugtalanná teszi a gyereket, majd “megszokja” és igényli is az állandó háttérzajt, roncsolja idegrendszerét. Ezért jönnek el mind többen szüleikkel az Alexander Stúdióba. Már Magyarországon is van néhány olyan Alexander-technika tanár, aki a budapesti oktatóközpontban felkészült a gyerekekkel való foglalkozásra.

Az asztalon finom érintéssel adott ingerekkel vezeti vissza a “csendbe”, elősegítve ezzel, hogy a stúdió nyugodt környezetében ismét rátaláljon saját magára, megérezze, hogy ez az önmagára ismerés örömforrás, hiszen ha megnyugszik idegrendszere, kibillent egyensúlya fizikai, lelki, szellemi téren egyaránt a helyére kerül. S e nyugalomban készségei is könnyebben bontakoznak ki, teljesítőképességének színvonala emelkedni fog. 

 

 

Megoldás gerincproblémákra…

Gerincferdülés – egyensúlyzavar – koordinációs problémákra…

A stresszes életmód megváltoztatására, egyensúlyzavarra, csípő-, derék-, hát-, térd-, fejfájásokra és minden olyan panaszra, amit a helytelen mozgásminták szokása kelt életre.
Az Alexander-technika tanáraként egy izgalmas felfedező útra invitálom növendékeimet: Ismerd meg szervezetedet, mert ha megváltoztatod Önmagad használatát, megváltozik tested, lelked, szellemed működése is.
Tévedés azt gondolnunk, hogy a gerincferdülés karbantartható, meggyógyítható csupán akarattal, és ha van jó szándék és elhatározás, ez eljuttathat a kívánt megvalósításhoz. Ismerősek ezek a szavak: ne görnyedj össze, tartsd magad egyenesen, húzd ki magad, tornázz naponta, foglalkozz többet testedzéssel?
Igen ám! De gondolsz-e arra, hogy a helytelen mozgásminták, a központi idegrendszer vezérelte hibás ösztönösen működő feltételes reflexsorok következménye? Amikor „kihúzod magad”, amikor tornázol, vagy úszol, öntudatlanul ezt az elrontott mozgásmintát használod, és ezzel megerősíted az elhibázott megszokást. A megfelelő helyen alkalmazott csekély izomtónus viszont tested más területein erőteljes kényszer izomtónust hoz létre, melynek következménye: koordinációs problémák, egyensúlyzavar, csípő-, derék-, térd-, hátfájdalmak és egyéb tünetek.

Gerincproblémáid vannak? Vagy egyszerűen csak szeretnél javítani a rossz testtartásodon? A megoldás az Alexander technika! Több mint százéves módszer a testünk rossz használatából eredő panaszok megszüntetésére.

Alexander technika! Mozgás újranevelés, testanalízis, újjászületés!