Gyuszi

2012 januárjában kezdtem el járni Magyari  Beck  Annához Alexander foglalkozásokra.
20 éves, mozgássérült fiú vagyok, elektromos kerekesszéket használok, állandó ülő életmódra kényszerülve. 

Állandó ízületi fájdalmaim, nagyfokú gerincferdülésem volt. Az egyes mozdulatokat kísérő, gyakori,  számomra mégis  újból és újból váratlanul fellépő erőteljes fájdalmak miatt  tele voltam félelemmel minden újtól. Nem tudok talpra állni, egyensúlyérzékem nem működik kielégítően, izmaim elernyedtek a mozgáshiánytól.

A fájdalomtól való félelmeim egészen kisgyerekkoromban alakultak ki, mert nagyon sok kellemetlen élményben volt részem. Gyakran leestem, nem tudtam megtartani a testemet  ülő  helyzetben, ha nem támasztottak meg biztonságosan. Ilyenkor a legkisebb érintésre is felborultam, rosszabb esetben egyenesen a földön találtam magamat. Azóta is a leeséstől félek a legjobban.

 Az Alexander foglalkozások hatására, az első hónapokban nagyon furcsa változásokon mentem keresztül. Ahogy elkezdtem ismerkedni a módszer hatására  önmagammal, a feszes ízületeim  lassan engedni kezdtek.

Merev csuklóm, amely már régóta meggátolt kezem használatában, elkezdett lazulni. Karomat egyre hosszabbra tudom nyújtani, ujjaimban, kezemben megjelent egy kis erő, így ismét képes lettem egy pohár, vagy az evőeszközök használatára. Kiderült számomra, hogy eddig nem voltam tisztában a saját testem érzéseivel, mindent fájdalomként éltem meg.

Mára már a gerincferdülésem szinte teljesen elmúlt, ezáltal rengeteget nőttem. Az elmúlt 10 hónap alatt kétszer kellet a ruhatáramat megújítani. :)  A koponyám lassan visszakerül az állandó hátrafeszített állapotából az egyre szabadabbá váló nyakamra, ettől az artikulációm is sokat javult. 

Az ízületek kinyílásával vállam és mellkasom szélesedett, ettől a néhány hónapos korom óta állandó problémát okozó refluxom javult, és képes vagyok mélyeket lélegezni.  Testem egyes részein ismét megjelent egy kis izom, amit otthon, édesanyám segítségével jólesik megtornáztatnom. 

Az Alexander stúdióban legtöbbet Anna és Csilla foglalkozik velem, de a többi tanár és tanárjelölt is részt vesz ezeken a foglalkozásokon. Gyakran az egész csoport velem dolgozik.  

Sokat jelent nekem az, hogy  édesanyám is elkezdte tanulni az Alexander technikát. Megváltozott az érintése, már nem fáj, amikor felemel, inkább jólesik, ahogy finom érintéssel gondoskodik rólam.


Anna még verset is tanul velem, persze Alexanderesen. Legutoljára Vörösmarty Mihály Vén cigány című versét az Alexander foglalkozás közben tanultuk együtt.
 
Mostanra  megtanultam  magamon dolgozni, adom az irányokat magamnak, bár nagyon fárasztó az állandó odafigyelés, mégis azt gondolom, megéri.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>