Bizonytalanság, túlzott félénkség, koordinációs zavarok

Alexander technika és játékosság…


É. három és félévesen gyenge izomzata miatt bizonytalanul mozgott, ezért, ha tehette, anyja testébe kapaszkodott, felkéredzkedett. Új környezetben félénken viselkedett, ilyenkor „belebújt” egy játékállatka  szerepébe ha szóltak hozzá. Anyjához nagyon szoros kapcsolat fűzte, kettejükön kívül feltünően kizárta a világot, ha egy gyerek, vagy felnőtt közelített hozzá.
Az óvónőknek is feltűnt, hogy koordinációs problémái, egyensúlyzavara miatt mozgásfejlődése elmarad kortársaitól. Az anya elmondása szerint pici kora óta székelési nehézségei voltak. Három, négy naponként csak különböző technikákkal sikerült a béltisztítás. időnként egészségügyi beavatkozásokkal É. félelme nőttön nőtt, és ahogy akarata erősödött, úgy váltak ezek a napok egyre konfliktusosabbakká.
Az Alexander foglalkozások hatására beindult az izomtónus erősödése. Behunyt szemmel fogadta a tanár kezéből érkező üzenetet. Központi idegrendszere jó partnernek bizonyult. Már az  első  foglalkozás  végén, a hátán fekve nevetni, rugdalózni kezdett, s végül három szabályos jóga ászanát rögtönzött. A  harmadik óra után megváltozott a járása,  izomtónusa  jelentősen megnövekedett, az óvónő szerint jóval aktívabban, ügyesebben tornázott az óvodában, és szinte észrevétlenül tűnt el  a  báránybégetés, helyét átvette egy beszélgetős, cserfes kislány. Az utolsó foglalkozásra azzal a hírrel érkeztek, hogy az óvodában, minden beavatkozás nélkül, egyedül produkált székletet. Ezt a jelentős változást 10 Alexander foglalkozással lehetett elérni. É.-vel azonban később  még  lesz  dolga az Alexander tanárnak,  aki azon a véleményen van, hogy kisgyerekeknél ügyelni kell arra, hogy csak annyi foglalkozás legyen, ami beindítja a szükséges folyamatot, majd hagyni kell, hogy annak hatása épüljön be a gyerek normális fejlődésébe. Akiknél az első foglalkozássorozat mégsem elegendő, ott meg lehet ismételni megerősítő órákkal a beindult folyamatot. É.-nél  –  a tanár meglátása szerint  – valószínűleg szükség lesz ilyen foglalkozásokra.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>