F. M. Alexander

(1869-1955)

alexander

Eljárását a XIX. század végén dolgozta ki. Éveken át úgynevezett hangképző stúdiót működtetett Ausztráliában, ahol elsősorban énekesekkel és híres előadóművészekkel foglalkozott. Az 1900-as évek elején orvostanítványai rábeszélésére áttelepült Londonba, és hosszas ösztönzésre a 30-as években létrehozta oktatóközpontját, megírta módszere történetét és tanítási metodikáját is. Ekkorra már több mint 30 évnyi tanítási tapasztalata volt.

A módszer az elmúlt több mint száz esztendőben egyre inkább bizonyította létjogosultságát. Orvosok, gyógytornászok, pszichológusok, védőnők, családgondozók, szociális munkások ismerkednek meg az Alexander-elvvel főiskolákon, egyetemeken tantárgyi vagy speciális kollégiumi keretben. Másoddiplomásként pedig hároméves posztgraduális képzés során válnak az Alexander-módszer tanárává, mert ez a természetes eljárás – kiegészítve eredeti szakmájuk lehetőségeivel, de a legtöbb esetben önállóan alkalmazva – hatásosabb, és ami a legfontosabb, végérvényes segítségnek bizonyul.

Az Alexander-módszer elsajátítása leginkább egy nyelvtanuláshoz hasonlítható, csak ebben az esetben a saját testünk üzeneteit tanuljuk meg helyesen értelmezni. Egyes pszichológusok, akik járatosak e technikában találóan egyfajta testanalízisként definiálják ezt a technikát. Kétségtelen, hogy amikor a tanítvány megtanulja önmagán alkalmazni Alexander elvét, egész életére olyan eszköz birtokosa lesz, amellyel saját maga is képessé válik fájdalmai, negatív tünetei, kellemetlen érzései megszüntetésére, könnyebben viseli el a megterhelést, versenyhelyzetben kevésbé esik pánikba, hatékonyabban, gyorsabban tanul, képességei és tehetsége szabadabban bontakozik ki.

A világ azon tájain, ahol ez az eljárás elterjedt, például Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Nyugat-Európa legtöbb országában, nagyon sok olyan területen alkalmazzák sikerrel és elismerten, ahol gondot fordítanak az ember szervezetének kiegyensúlyozottan egészséges, általános jó állapotára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>