Növendékeink véleménye az Alexander-technikáról

Referenciák

Magánemberként és színészként is nagyon örülök, hogy találkoztam ezzel a technikával. Amióta – 2,5 éve – tanulom ezt a technikát, pontosan tudom, hogy minden embernek segítséget tud nyújtani, de a színész mesterség tanulásában és mély elsajátításában elengedhetetlen és alapvető eszköz ez a technika. Saját magamon tapasztalt változások – mind a magánéletben és a színpadon – igazolják ezt. A játék játék lesz, kivesz a feszültséggel teli stresszes állapotból, mert szabadnak érzem magam és nem akarok senkinek megfelelni, és tudom, mit csinálok, mert a jelenbe tudok lenni és nyitottabb vagyok magamra és ezáltal a partneremre is. És így egy sokkal mélyebb kapcsolat tud létrejönni színész és színész között. Nagyon ajánlom mindenkinek ezt a technikát, színészeknek pedig különösen. Külföldön minden színiskolában tanítják az Alexander-technikát.
Eszter 

Diák vagyok, hét éve fuvolázom. Gerincferdülésem miatt találtam rá az Alexander-technikára. Egy éve történt, azóta jelentősen javult a gerincferdülésem és könnyedebb a játékom. Már iskolás vagyok és majd tanítani szeretném ezt a módszert, hogy segíthessek a hasonló helyzetben lévő gyerekeknek.
B.CS.

Az Alexander technika a “létezés művészete” megtanított önmagam megismerésére a tudatos testhasználaton keresztül. Ez a tudás átvezethető a létezés, az élet különböző színtereire, és ez “már csak” rajtunk múlik.
Fehérné Kovács Zsuzsanna, főisk.docens, nyelvész, logopédus

Az Alexander-módszer segítségével harmonikusabbá vált a mozgásom, ezáltal jobban megy a sportolás, és nem fájdul meg a derekam hosszú ideig tartó egy helyben üléstől sem. Jó lenne, ha minél több emberhez jutna el ez a technika, csökkennének a felesleges feszültségek, az emberek nagyobb kedvvel és eredményesebben végeznék a munkájukat. Mindenkinek ajánlom.
M.Zsófi

Ez a módszer segít, hogy az egész embert meglássam a munkám során. Könnyebben megértem, mi történik velük mozgás közben. Több irányból közelítem meg a problémákat.
egy gyógytornász

Számomra az Alexander Stúdió a nyugalom szigete. Az a hely ahol az idegeim megnyugszanak. Energiával feltöltődve megyek el a Stúdióból, s vágok neki a mindennapi rutinnak.
Kerti Diána

“Alexander-technika olyan, mint az élet sója.”
Ricardo

“Egy mozgás-újranevelő módszer, mely megtanítja, hogyan használd a testedet és a gondolkodásodat a mindennapokban, sokkal szabadabban, probléma mentesebben, mint eddig tetted. Azt a testhasználatot tanítja meg, melyet Te is tudtál, mikor még kisgyermek voltál és melyet az évek során, a civilizációs ártalmak miatt, nagyrészt elvesztettél, de legalább is veszítettél belőle.”
Lenkefi Zita

“Alexander módszer a test és lélek találkozása. Külső és belső harmónia, az összeegyeztethetetlen összeegyeztetése, a mágnes pozitív és negatív pólusának társítása, de nem létezhetnek külön, mert a végtelenben találkoznak.”
Lukács Attila Herbert

“Egy módszer, melynek segítségével testünket emlékeztethetjük rá és újra megtaníthatjuk, hogy olyan szabadon mozogjon, mint kisgyermek korában (6 éves kor/ iskola) előtt.”
Révúti Éva

“A módszer ismerete hatékony kiegészítő a mindennapokhoz, a létezés művészete. Képesek vagyunk újra megtalálni testünk természetes ritmusát, amely a kulcs az egészségünkhöz, az általános jó közérzetünkhöz. Ez a tudatosság helyes testhasználathoz vezet, megkímél modern életmódunk számtalan fizikai és mentális terheléstől.”
Veszelik Viktória

1994. novemberében olvastam az Alexander-technikáról a Természet Gyógyászat című újságban. A férjem törött gerince miatti, elviselhetetlen fájdalmára kerestem valamiféle megoldást, segítséget. Úgy gondoltam, megtanulom ezt a módszert és segítek a férjemnek. Telefonon kérdezősködtem a lehetőségeimről, és nagyon felkeltette az érdeklődésem, amit Magyari Beck Anna mondott. 1. Ha alkalmas vagyok rá, hogy tanár legyek, akkor három évi, nappali tagozatos képzés után, foglalkozhatom a férjemmel. 2. Tanulja meg a férjem a módszert, három hónap múlva ragyogóan fogja használni a testét! Akkoriban gyakori volt az olyan hirdetés, hogy egy hétvége alatt, bárkiből Csodatévőt csinálnak. Itt viszont tanulást, gyakorlati időt említettek. Ennek a beszélgetésnek hatására mentem fel Budapestre. December 6-án fél napot töltöttem a stúdióban, figyeltem mi történik ott, és a végén én is kipróbáltam. Ott maradtam, Tanár lettem. A férjem “ragyogóan használja magát”, az egyik legnagyobb propagálója a módszernek. Hogy mit kaptam? Anna első tanárjelölt tanítványai mást is tanultak az iskolában nem csak az Alexander-technikát. Pszichológiát, Popper Pétertől, keleti filozófiát, Sári Lászlótól, anatómiát, nyugati filozófiát, angol nyelvet. Én szerencsés voltam, mert közéjük tartozhattam. Így sok mindent kaptam. Egy másfajta gondolkodásmódot, egy biztos középpontot magamban, egy másik életet, az enyémet, amiben jól érzem magam. A lányom Alexander-tanár lett 2005-ben. Az egyik tanítványom, aki nálam ismerkedett meg a módszerrel 2009-ben lett tanár, és van egy fiatal teremtés, aki remélem hamarosan tanár lesz. Ő is tőlem kapta az első stúdiós foglalkozásokat. Büszke vagyok rájuk, és Édesanyámra, aki a gyakorlótanítványom volt, most nyolcvan éves és hangosan adja az irányokat magának, – ” hol a térded Irénke, fejed ?” – ha csoszogáson kapja magát.
Németh Gézáné Irén

Az Alexander technikára az Alexander-technika Titok nélkül című könyv kapcsán lettem figyelmes, melyet könyvesboltban láttam meg 2007-ben. A könyv felkeltette az érdeklődésem és már a könyv olvasása közben elhatároztam, hogy ezt a technikát mélyebben is meg szeretném ismerni, valamint alkalmazni a mindennapi tevékenységeim során (testtartás, sportolás). Magyari Beck Annához bejelentkeztem és már a foglalkozás első óráiban olyan irányokat tapasztaltam meg, melyeket a mindennapi tevékenységeimbe illesztve, mindig újabb és újabb ismeretek birtokában alkalmazni tudom. Azóta másként fogom meg a tárgyakat, eszközöket, másként érintem meg családtagjaimat, rájöttem, hogy sokkal kevesebb energia felhasználásával, hatékonyabban működök. Célom, hogy a tanítóim közvetítésével megtapasztalt információkat összegyűjtve olyan ismeretre, tudásra tegyek szert, hogy azt a teljesség igényével, magas szinten adhassam tovább másoknak.
Janna

Én úgy 1995-ben hallottam először az Alexander-technikáról. A Duna tévében láttam egy riport végét, ahol egy idős (angol anyanyelvű) hölgy ült, nem mondhatom másképp “királynői” tartással. Frusztráló volt nekem a púposra olvasott gerincemmel és elhatároztam, hogy nekem is egyszer ilyen gyönyörű lesz a tartásom. A következő 8 évben hiába kerestem, nem nyílt lehetőségem arra, hogy Alexander-órákat vegyek, de 2003-ban hazajöttem és a prioritáslistámon igen magas helyen szerepelt, hogy végre eljussak egy Alexander-tanárhoz, ami meg is történt. Számomra az Alexander-technika megtanította, hogyan teljesítsem ki és valósítsam meg a szabadságra irányuló vágyaimat, hogyan legyek autonóm és mégsem tiszteletlen, hogyan érvényesítsem önmagam nehéz helyzetekben, rendszerezte a lázadásaimat, mély erőt és nyugalmat adott, megerősített abban, hogy nehéz helyzetben távolságtartásra van szükség. Pozitívan megfogalmazva: Lefejtette a felesleges sallangot, segített közelíteni vagy megtalálni a saját középpontomat és ez meg tudja adni azt a békét és szabadságot, amire vágytam.
Éva

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>